Jaws op de Kralingse Plas een stapje dichterbij

Wat begon als een geintje vorige week vrijdag van de twee vrienden Laurens van Wesep en Jasper Nederhof, is inmiddels uitgegroeid tot een serieus evenement. Ruim 19.000 mensen willen wel komen kijken naar de film Jaws op de Kralingse Plas, zo geven ze aan op de speciale Facebookpagina.

„We wilden het eigenlijk organiseren voor 15 man”, vertelt Laurens. „Maar het is een beetje uit de hand gelopen, haha.” Samen met zijn vriend Jasper zaten de twee vorige week vrijdag bij elkaar. „Toen zeiden we, zou het niet leuk zijn om een drive-infilm op de Kralinsge Plas te vertonen? Daar gebeurt inmiddels niet heel veel leuks en wij zagen het wel zitten.” Er werd gekozen voor een voorlopige datum, 13 augustus. „Dan is het nog lekker warm, maar toch ook al wat donkerder ’s avonds.”

De vrienden maakten daarop een evenement aan op Facebook. „We wilden de stemming peilen onder onze vrienden voor dit idee. Maar we schrokken ons rot toen de teller ’s avonds al op 2000 geïnteresseerden stond. Dat hadden we niet voorzien.” Maar nu de teller zo hard is opgelopen, maken de twee er serieus werk van. „We hebben al aanbiedingen gehad van duikers die willen helpen en bedrijven die schermen aan willen bieden. Ook het Hoogheemraadschap, die verantwoordelijk is voor de plas, heeft ons benaderd.”

ANGST

De bedoeling is dat mensen lekker zittend in een bootje of rubberen band naar de film kijken. Jaws is gemaakt in 1975 en is de nachtmerrie van vele zwemmers. In de film is te zien hoe onschuldige zwemmers worden aangevallen door haaien.

Laurens en Jasper zijn vooral druk bezig met de vergunning. „Dat heeft prioriteit”, aldus Laurens. Of alle mensen die nu belangstelling hebben getoond ook daadwerkelijk kunnen kijken, is nog onzeker. „Dat hangt af van de vergunning. Wel wordt het een afgesloten gebied om de veiligheid te kunnen garanderen. Daarnaast moeten we de plas natuurlijk schoon achterlaten.” De twee verwachten binnen enkele weken meer duidelijkheid te hebben.